• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Van snoeiafval naar giraffenvoer

Krinkels voert al enkele jaren het groenonderhoud uit voor Waterschap Limburg. Hieronder valt het snoeien van wilgen langs de Limburgse beken. Het snoeiafval wordt op een wel heel bijzondere manier verwerkt. Het dient namelijk als voedsel voor de giraffen van GaiaZoo in Kerkrade.

Van dorpsgenoot naar samenwerkingspartner

In maart 2022 werd onze technisch manager benaderd door zijn dorpsgenoot Gerard Mertz. Gerard is met zijn fruit- en groentebedrijf Mertz Kleinfruit vaste leverancier bij GaiaZoo. Diverse soorten groenten, fruit en onder andere bramen- en wilgentakken zet hij daar af als diervoeding. Hij vroeg of Krinkels wekelijks een vracht verse wilgentakken kon regelen voor de giraffen van de dierentuin.

Duurzaamheid vanuit verschillende invalshoeken

Sinds die tijd levert Gerard iedere week ongeveer 1.000 kilo door ons verschafte wilgentakken aan de giraffen. Dat betekent op jaarbasis ongeveer 50 ton aan snoeiafval dat niet in de versnipperaar verdwijnt of naar een composteerinrichting gaat, maar rechtstreeks wordt afgezet als diervoeding. Circulariteit ten top dus!

Een mooie bijkomstigheid van dit verhaal is dat door deze samenwerking in het zuidelijke deel van het areaal weinig extra kilometers met snoeiafval worden gereden. Dit draagt ook weer bij aan onze visie op het gebied van duurzaamheid.

Blije giraffen

Een fijne samenwerking, wilgentakken die een goede eindbestemming krijgen en blije giraffen. En dat allemaal vanuit een goed contact tussen twee dorpsgenoten!


Deel artikel

Archief