• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Omvormen rotondes bedrijvenpark Avantis

Al jaren heeft Krinkels een goede verstandhouding met haar opdrachtgever Avantis GOB NV. Avantis is een Duits-Nederlands bedrijvenpark dat zich op de grens tussen Aken en Heerlen bevindt en daarmee in het hart van de Europese markt. De aanlegwerken bevinden zich dus letterlijk over de landsgrenzen heen.

Omvormen rotondes

Onlangs besloot Avantis om twee belangrijke rotondes op het bedrijvenpark om te vormen. Het eentonige, wat saaie beeld van gazon op de rotondes moest plaatsmaken voor een levendig plaatje. Daarnaast reed passerend vrachtverkeer in de oude situatie de rotondes kapot: een doorn in het oog van de opdrachtgever. Avantis vroeg ons om hun partner te zijn in de omvorming. Een leuke klus die Krinkels op het lijf geschreven is.

Verschillende soorten wetgeving

We vertaalden de wensen en eisen van Avantis GOB in een werkomschrijving en tekening. Daarna startten we met de uitvoering. Hierbij zat een addertje onder het gras: de omvorming is geen probleem, maar de omgeving waarin we werkten vormde een uitdaging. Ondanks dat de werkzaamheden veel op elkaar lijken, is er een wezenlijk verschil: één rotonde ligt op Duits grondgebied en één op Nederlands grondgebied. We moesten dus met twee verschillende soorten wetgeving werken. Deze verschillen kwamen het duidelijkst naar voren bij het toepassen van tijdelijke verkeersmaatregelen.

Uitvoering rotondes

Qua werk gaf de Duitse rotonde ons de meeste uitdaging. Hier moesten we iets bedenken waardoor het vrachtverkeer de rotonde niet meer zou beschadigen. We kwamen uit op een inrichting waarbij we vanaf de rand van de rotonde een strook beton aanbrachten van anderhalve meter breed en 30-40 cm dik. Na uitharding brachten we hierop een stabilisatielaag aan van circa tien cm. De betonstrook sloten we op door middel van bochtbanden die vijf cm boven het maaiveld uitsteken. Tussen de bochtbanden en bestrating plaatsten we jumboblokken, haaks op de rijrichting. Deze inrichting blijkt te werken: het vrachtverkeer moet voorzichtiger rijden. De omvormingen zijn nog vers. Er is inmiddels gronduitwisseling geweest om te voorkomen dat onkruid zich gaat vestigen tussen de nog nieuw aan te leggen beplanting. Beplanting die in het najaar wordt aangebracht en die door meer kleur, biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatbestendige toepassing een beeldbepalende blikvanger voor Avantis zal zijn.

Rotondes in 2023

Over een jaar moeten de rotondes een fris en totaal ander beeld laten zien. Een beeld van twee rotondes die aanspreken, veilig zijn en aantrekkelijk gevonden worden door in de omgeving voorkomende insecten, vlinders en vogels. Een win-winsituatie voor alle partijen.

Deel artikel