• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Robotmaaien in Midden-Groningen

Robotmaaien in Midden-Groningen

In 2019 heeft gemeente Midden-Groningen een succesvolle pilot uitgevoerd met robotmaaiers. Dit werd zo enthousiast ontvangen dat de gemeente besloot alle 41 velden door robots te laten maaien! Een uniek project voor Nederlandse en zelfs voor Europese begrippen.

Foto: Sylvia Germes Fotografie

In Midden-Groningen werden voorheen de natuurgrasvelden met behulp van zitmaaiers gemaaid. Verschillende types maaiers zijn ingezet, maar nooit is het gewenste resultaat behaald. Het resultaat met handgestuurde machines is afhankelijk van de persoon die ermee rijdt. Ronald Westers van de gemeente Midden-Groningen zei hierover: ‘We zagen dat de velden niet continu van hetzelfde niveau waren. Om dat te voorkomen is het idee ontstaan om met robots te gaan maaien en een pilot te starten.’

De gemeente zette een nieuwe aanbesteding in de markt voor sportveldonderhoud van de natuurgrasvelden. Als vereiste schreef de gemeente voor dat de velden met robotmaaiers gemaaid diende te worden. Krinkels kwam als beste naar voren waarna de opdracht aan hen gegund werd. Krinkels heeft al een aantal jaar ervaring met het werken met robotmaaiers en kon daarom snel schakelen om de robotmaaiers in te zetten. De velden worden sinds oktober met robotmaaiers gemaaid. Het opstarten van het project was een uitdaging. Geert de Haan, uitvoerder van Krinkels vertelt: ‘Je kunt niet even dertig robots neerzetten op de velden, daar moet je echt tijd en energie insteken. Na de installatieperiode heb je vaak minstens twee weken nodig om alles te finetunen, bijvoorbeeld als een route net niet goed is ingesteld of als er andere kinderziektes zijn.’ Doordat de robots al in het najaar zijn ingezet, gemonitord en bijgesteld, kunnen deze vanaf maart 2021 vlekkeloos worden ingezet. Ook van de voetbalverenigingen wordt actie verwacht. Zij moeten namelijk zorgen dat oefendoelen en cornervlaggen op de juiste manier worden weggezet. Krinkels heeft daarom reeds enkele informatiesessies georganiseerd zodat de verenigingen goed worden ingelicht.

Naast een tevreden opdrachtgever leverden de robotmaaiers ook tevreden clubs op. Sommigen leggen de robot op hun rug om de grasresten eruit te halen.  Een enthousiaste samenwerking tussen opdrachtgever, Krinkels en de voetbalverenigingen!

Vakblad Fieldmanager schreef hier een artikel over: Lees het artikel hier.


Deel artikel

Archief