• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Waterberging

Van basketbalplein naar waterplein. Hoosbuien? kom maar op!

De bewoners van de wijk Velletri in Oudenbosch zijn niet meer bang voor hoosbuien. Het oude basketbalplein in hun wijk is dit voorjaar omgevormd tot een klimaatadaptief waterplein. Een mooi voorbeeld van een waterberging in combinatie met groen en spelen.

Aanleiding

Het basketbalplein was toe aan renovatie. Daarnaast bleek uit berekeningen dat in delen van de wijk bij extreme buien de straat blank stond. Die twee punten brachten Albert Verkooijen (riolering) en Jeanita Embregts (groen & spelen) van de gemeente Halderberge op het idee voor het waterplein. Zij baseerden hun plan op bestaande waterpleinen in Tiel, Zaltbommel en Rotterdam. Het ontwerp werd afgestemd op de wensen van bewoners.

Ontwerp en realisatie

De gemeente besteedde het ontwerp van Buro Topia samen met de randvoorwaarden voor waterberging aan in een UAV-GC-contract. Na gunning startte de voorbereidingsfase. Dat betekende geotechnisch onderzoek en intensief overleg met leveranciers over de toepasbaarheid van materialen in droge en natte omstandigheden. Ingenieursbureau NXXS tekende het uitvoeringsontwerp.

Het ontwerp bevatte veel verschillende elementen. Daardoor betrokken we ook verschillende collega’s bij de aanleg, die elk hun eigen vakkennis inbrachten en deelden. Zo was er kennis nodig van betonnen elementen, riolering, elementenverharding en groene borders. De ronde, trapsgewijze tribunevorm maakten we met op maat geproduceerde betonnen trapelementen. Een precisiewerk, maar het resultaat mag er zijn. Wat het plein nog meer bijzonder maakt, is het vele groen op en rond het plein. Het is een ontmoetingsplaats waar kinderen lekker kunnen spelen, sporten of leren fietsen.

“Krinkels was voor dit project een hele fijne partner.”

Gemeente Halderberge
Bijzondere waterberging

Het plein ligt zo’n anderhalve meter lager dan de straat. Bij overbelasting van het hemelwaterriool komt het water vanuit een roosterdeksel op het plein. De waterbergende functie zorgt er bij extreme regenval voor dat de wijk niet overstroomt. Na afloop stroomt het water het hemelwaterriool in. Op deze locatie neemt de bodem slecht water op. Ook is de grondwaterstand hoog in natte perioden. Daarom is besloten om het water niet via de bodem te laten infiltreren, maar via het rooster. En om te voorkomen dat het plein zich vult met grondwater, is de funderingsconstructie waterdicht gemaakt.

Betrekken van de omgeving

Tijdens een projectbezoek vertelden wij leerlingen van Curio Prinsentuin over de werking van het plein en het belang van waterberging. We spraken ze niet alleen toe, maar we betrokken ze ook actief bij de aanplant van het plein. Een praktijkles op school werd zo een praktijkles op het plein. Ook de komende tijd betrekken we de omgeving nog bij acties en ontwikkelingen rond het plein. Dit najaar bijvoorbeeld planten we samen met de omwonenden zo’n 1.000 biologische bloembollen in het nieuwe gazon. Met dank aan een subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Klanttevredenheid

Uit onze klantenquête komt naar voren dat bewoners tevreden zijn met het geleverde werk. Zij beoordeelden het woongenot tijdens de uitvoering met maar liefst een 8,9!

Deel artikel