• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Uniek multifunctioneel geluidsscherm

De gemeente Haarlemmermeer heeft Krinkels opdracht gegeven voor de realisatie van een geluidsscherm die in zijn hoedanigheid de eerste in Nederland zal zijn. Dit scherm zal energie leveren, de biodiversiteit verhogen en flora en fauna bevorderen. Bovendien is dit multifunctionele scherm gemaakt van een duurzame en circulaire geluidwerende constructie. Het zal langs de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp geplaatst worden. Deze verbindingsweg vormt de grens tussen het polderlandschap en de groene stadsrand.

Flora en fauna
De combinatie van losse elementen leidt tot een eenvoudig, duurzaam en solide scherm. De draadstaafmatten zijn gevuld met grond, steen en takken. Aan de wegzijde wordt deze beplant met wilde wingerd, klimop, clematis en kamperfoelie. De beplanting aan de andere kant, bestaat uit kruiden- en bloemenmengsels. Deze zijn aantrekkelijk voor insecten en vlinders. Ook is er rekening gehouden met de huisvesting van dieren en vogels. Voor amfibieën, vleermuizen en vogels zijn er holle ruimtes die ontstaan door het gebruik van grove materialen als baksteen en bamboe. Energie opwekken gaat via de zonnepanelen op het afdak en er wordt een slim en duurzaam irrigatiesysteem aangelegd dat op afstand wordt bestuurd.

Samenwerking
Het principe-ontwerp is in samenwerking met SmitsRinsma Adviseurs gemaakt, waarbij ons eigen ontwerp van de KGS-Soundkiller aan de basis van het ontwerp heeft gestaan. De landschappelijke invulling en de visualisatie is door SmitsRinsma gedaan.

Deel artikel