• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Straatwerk mozaïek

Op de Markt voor het stadhuis van Zundert is het pronkstuk van het project ‘Herinrichting Molenstraat’ gerealiseerd, een mozaïekportret van Vincent van Gogh in de bestrating. Bestaande uit circa 1.000 m2 klinkerbestrating en opgebouwd uit vier kleuren stenen. Het portret is een verwijzing naar de geboorte van de kunstenaar in 1853 in Zundert.

Experimenten geven kleur
Om het portret van Vincent van Gogh goed weer te geven zijn, na enkele experimenten, vier kleuren gekozen. Met behulp van het programma ‘Vectorworks’ is het portret vertaald naar een technisch ontwerp met stenen in keperverband. Aan de hand van de maat van de stenen en de gekozen kleuren heeft het programma een legpatroon gecreëerd.

Uitgerold
Met behulp van AutoCAD is het ontwerp opgedeeld in 27 banen van 1,4 meter breed en 33,2 meter lang. Deze bestanden zijn geprint op grote rollen papier. Elke steen is voorzien van een nummer dat verwijst naar één van de vier kleuren. Op deze manier kon de bestrating op het papier makkelijk worden uitgelegd. Uit proefstukken bleek dat er gekozen moest worden voor een bepaalde dikte papier, het papier mocht niet scheuren. In de praktijk bleken het gekozen papier en systeem goed te werken.

Deel artikel