• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Millennial coach Marieke Roorda

Uit onze 65 jaar special

Sinds april 2018 werkt Marieke Roorda bij Krinkels als operationeel directeur. Voor die tijd werkte zij voor diverse onderdelen van NS. Bij NS stations is zij een periode verantwoordelijk voor het proces ‘Reinheid’ en dus ook verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding van de stations. “In die periode heb ik veel met Jan Clement gewerkt. Na 18 jaar NS heb ik eens goed in de spiegel gekeken. Ik dacht: of ik maak nu de stap naar buiten of ik blijf met NS getrouwd. Het leek mij goed om eens aan de andere kant van de tafel terecht te komen. Niet langer als opdrachtgever maar juist aan de aannemerij-kant”, zegt Marieke.

Echte doeners
En die aannemerij-kant maakt ze nu al een aantal jaren van dichtbij mee. Marieke: “Wij zijn echte doeners, ik zie goede mogelijkheden in combinaties zoals we dat nu doen met de BAM en Van Gelder. Wij de pragmatische aanpak en zij het denkwerk. Onderling vertrouwen is daarbij de sleutel tot succes.”

De mens achter de medewerker
Op de vraag waar Marieke trots op is, kan zij meerdere antwoorden geven. “BIj een aantal contracten stond de relatie met de opdrachtgever en het vertrouwen in Krinkels op losse schroeven. Het klinkt misschien gek, maar ik ben er het meest trots op dat het mij gelukt is om die weer vlot te trekken. Maar ook het feit dat er meer ruimte is voor ontwikkeling van medewerkers binnen de organisatie met bijvoorbeeld de FIT-beoordelingsgesprekken en de vlootschouw. Er wordt steeds meer naar de mens achter de medewerker gekeken, naar houding en gedrag.” Kritisch naar zichzelf kijkend zou ze daar nog meer in willen bereiken. Maar ze realiseert zich dat omzet en met name het rendement op de eerste plaats komen. De ervaring die Krinkels heeft als meest ervaren gladheidsbestrijder in Nederland is ook iets om trots op te zijn. “Gruwelijke diehards die kneiterhard werken! Diep respect heb ik voor de collega’s die dag en nacht, in weer en wind aan de slag gaan. En daarbij geldt zeker: “Zeg wat je doet en doe wat je zegt.” Dit is belangrijk voor opdrachtgever NS. Daarmee ben je onderscheidend, niet alleen voor NS, maar in de hele aannemerswereld.”

Gevolgen COVID-19
Afgelopen jaar staat vooral in het teken van COVID-19. Over de vraag wat de gevolgen van deze pandemie zijn voor Krinkels, hoeft Marieke niet lang na te denken. “We doen het super goed. De collega’s buiten doen hun ding en op afstand werken gaat beter dan we vooraf dachten. Sommige overleggen zijn hierdoor zelfs effectiever en we rijden veel minder kilometers met z’n allen. Er zijn geen werken stilgelegd. Wel hebben we het aantal collega’s dat samen in een bus mag zitten naar beneden bijgesteld. Maar door wat extra bussen te huren is dit ook snel opgelost.” Enkele veranderingen door COVID-19 zijn blijvend. “We denken onder andere beter na of bepaalde zaken ook op afstand geregeld kunnen worden. Zonder dat we direct in de auto te stappen. Daarnaast is er meer aandacht voor hygiëne en heeft iedereen meer aandacht voor elkaar tijdens persoonlijke gesprekken”, vertelt Marieke.

Hoody met opdruk
Marieke verwacht dat de markt door COVID-19 kleiner gaat worden vanwege bezuinigingen. Maar ook dat de concurrentie groter wordt door meer inschrijvers zoals lokale loonwerkers. Daardoor is het belangrijk om kritischer te kijken naar waar Krinkels wel of niet op inschrijft. Waar in het verleden vooral naar omzet werd gekeken, is nu vooral het rendement bepalend. De kwaliteit van medewerkers is en blijft belangrijk. Daarom coacht Marieke een aantal jonge en enthousiaste collega’s. Onlangs kreeg ze van één van deze Young Professionals een hoody met de opdruk ‘Millennial coach’ als dank.

Toekomstwensen
Wat Marieke Krinkels toewenst? “Ik hoop vooral dat Krinkels zichzelf kan blijven, zich gaat specialiseren en een nog mooiere partner wordt voor prestatiecontracten. Behoud van een gezonde marktpositie met deze vakmensen met voldoende aanwas van nieuwe mensen. Waarbij er voldoende tijd blijft om het werk goed uit te voeren zonder grote groei. En dat we trots zijn op wie we zijn en waar we het verschil kunnen maken”.

Meer lezen uit de verhalenbundeling van de afgelopen 65 jaar? Klik hier

Recente artikelen

Deel artikel

Archief