• icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Samenwerkingsovereenkomst met Gemeente Sittard-Geleen

Begin 2024 startte Krinkels in de gemeente Sittard-Geleen met de werkzaamheden van het nieuwe groencontract. De aanbesteding is voor de duur van vier jaar gegund, met de mogelijkheid tot verlenging van twee keer twee jaar. Voor het nieuwe groenbestek is gekozen voor een in de groenwereld bijzondere samenwerkingsvorm.

Dit artikel verscheen eerder in het Krinkels News!

Hoe het normaal gesproken werkt

Werken op frequentie of op beeld is min of meer de norm in grote gemeentelijke groencontracten. Hierbij worden vooraf afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het soort werk, de hoeveelheid of de gewenste kwaliteit. De eisen van de opdrachtgever zijn hierbij leidend. En de doorlooptijd van het contract is vrij kort.

Met Gemeente Sittard-Geleen werkt dit anders. Hier werken we vanuit een samenwerkingsovereenkomst (SOK). Deze werkwijze laat zich het best vergelijken met een bouwteamconstructie in de bouwbranche. Een SOK geeft beide partijen veel flexibiliteit, maar vraagt ook om een andere vorm van samenwerken. Een samenwerking vanuit de dialoog, waarbij beide partijen op zoek gaan naar de beste oplossing voor een bepaald vraagstuk. Budget en resultaat, maar ook duurzaamheid en de impact op de biodiversiteit zijn daarbij belangrijk.

Voor dit project stelden we een projectteam samen uit groenspecialisten en experts zoals dataspecialisten, ecologen en omgevingsmanagers van de gemeente én Krinkels. Samen nemen zij de besluiten.

Voordelen van een samenwerkingsovereenkomst

Een SOK heeft grote voordelen ten opzichte van een traditioneel contract. Door de lange looptijd is het voor Krinkels interessanter om het machinepark aan te passen en te moderniseren aan de specifieke eisen die het contract met zich meebrengt. Ook kunnen we gerichter personeel opleiden om aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen.

Zo leiden we teamleden op tot NL Terreinlabelexpert zodat zij specialist worden op het gebied van integrale duurzame terreininrichting. De lange looptijd van de overeenkomst geeft ook mogelijkheden om nieuwe initiatieven en ontwikkelingen gedurende een langere periode te monitoren. Zoals burgerparticipatietrajecten, nieuwe werkwijzen op het gebied van ecologisch beheer of een optimale inrichting om biodiversiteit te stimuleren.

Inmiddels heeft het projectteam de eerste stap richting duurzamer beheer gezet door het in beeld brengen van de plekken waar beplantingen een upgrade kunnen gebruiken of duurzamer kunnen worden ingericht.

“De SOK is niet zomaar een contract. Het is een groen manifest voor de toekomst van Sittard-Geleen. Een symfonie van samenwerking, innovatie en duurzaamheid waarin de gemeente de groene lat hoog legt en Krinkels vol enthousiasme en deskundigheid de uitdaging aangaat. Laat de komende acht jaar een bloeiend hoofdstuk zijn voor het groen in Sittard-Geleen!”

– Jules Sondeijker, directievoerder Gemeente Sittard-Geleen


Deel artikel

Archief