Natuuropschoondag Eder Heide

Krinkels heeft samen met opdrachtgever, gemeente Ede de Natuuropschoondag op de Eder Heide georganiseerd. Het gebied is eigendom van Defensie en het staat onder beheer van het Rijksvastgoedbedrijf. De bedoeling was om kinderen van verschillende basisscholen in de gemeente Ede op een veilige, informatieve en actieve manier kennis te laten maken met de natuur. De kinderen kregen vooraf uitleg over wat er te vinden is op de heide, hoe de heide is ontstaan en waarom het behoud ervan belangrijk is.

Veiligheid voorop
Het motto van Krinkels is: ‘Werk veilig of werk niet’. Dit is ook overgedragen op de kinderen. Zo mochten zij geen bomen of struiken weghalen die groter waren dan zijzelf, omdat hierbij het gevaar bestaat dat ze eronder terecht konden komen. Ze kregen ook voorlichting over teken, over hoe je de kans op tekenbeten kunt verkleinen en over hoe je jezelf kunt controleren op tekenbeten. Het werken met handgereedschap gebeurde onder begeleiding van een grote groep vrijwilligers.

Heidebeheer
De kinderen hebben kleine boompjes en uitlopers van boomstronken verwijderd waardoor de heide ook heide blijft. Zonder beheer verandert heide namelijk in bos. Ze hebben leren werken met gereedschap, zijn lekker buiten bezig geweest en hebben planten en dieren leren herkennen die voorkomen op de heide. De plaatselijke schaapherder is ook langs geweest met een kleine kudde en heeft over het beheer van de heide met schapen verteld. Aan het eind van de dag kwam Krinkels met de nieuwe versnippercombi om alle afgeknipte takken te verwijderen zodat het eindresultaat direct zichtbaar was voor de kinderen. Een geslaagde dag waarop Krinkels een groep werknemers van de toekomst heeft kunnen informeren en inspireren.