Krinkels rondt kunstgrasproject in De Ronde Venen af

In het voorjaar heeft Krinkels als laatste onderdeel van het werk ‘Renovatie kunstgrasvelden’ het waterveld van Hockey Vereniging Abcoude aangelegd. Het werk in opdracht van de gemeente De Ronde Venen, was voorbereid door Buro BAS Begeleiding en Advies Sportterreinen uit Delfgauw. De oplevering van dit werk bestaat uit de aanleg van drie kunstgras voetbalvelden, twee kunstgras korfbalvelden en één hockeyveld.

Beter dan beloofd
Er werd met de aanleg van de drie kunstgras voetbalvelden bij Argon Mijdrecht, FC Abcoude en Hertha Vinkeveen begonnen. Voor deze aanbesteding had Krinkels voor de voetbalvelden de DOMO Duraforce geselecteerd waarmee een aanzienlijke EMVI korting kon worden verkregen omdat deze mat een forse meerwaarde heeft bovenop de FIFA bestekseis. Tijdens de alles bepalende eindkeuring bleek zelfs dat de balrol nog een categorie beter scoorde dan door Krinkels tijdens de inschrijving beloofd. De DuraForce vezel is ontworpen op basis van een nieuwe PE-polymeersamenstelling. DOMO ontwikkelde een uitermate slijtvaste en zacht aanvoelende kunstgrasvezel. Het uitgebalanceerd evenwicht van verschillende elementen zoals vezeldikte, zachtheid en het elastische karakter van de polymeren zorgt daarvoor.

Klaar voor kerst
Het veld bij Hertha werd door de slechte draagkrachtige omstandigheden, gebouwd op een sporttechnische fundering bestaande uit vulkaanbims met een maximaal soortelijke gewicht van 1200 kg/m3 verdicht. Gelukkig kon het grondwerk in het najaar worden afgerond net voordat een periode van langdurige regen aanbrak. Bestrating en mat konden worden aangelegd en voor de kerst waren de drie voetbalvelden klaar. Niet veel later zijn, zodra het weer het toeliet, de korfbalvelden aangelegd.

E-layer
Omdat de e-layer alleen bij temperaturen boven de 10 graden kan worden aangebracht én het zowel tijdens de verwerkings-, als tijdens de uithardperiode droog moet zijn, was het niet mogelijk het hockeyveld in de winter aan te leggen. Deze elastische laag is de basis van diverse kunstgrassportvloeren, zoals hockey-, korfbal- en voetbalvelden en draagt bij aan het dempingsvermogen. Door gelijknamige schokabsorptie wordt het speelcomfort verhoogd. Mede hierdoor vermindert de kans op blessures. De laag is samengesteld uit rubber dat vermengd wordt met een percentage polyurethaan. Deze mengverhoudingen worden specifiek afgestemd op de wensen en eisen van de opdrachtgever.

Afronding
De Greenfields TX Lite is een mat voor een waterveld met een zeer dichte vezelbezetting zonder zandinvulling. Het veld wordt volledig geïrrigeerd met een laag water, waardoor het spel extreem snel en professioneel wordt. Omdat het veld niet is ingestrooid, kunnen de grassprieten vrij bewegen zodat spelers hun hockeystick onder de bal kunnen krijgen. Zo komen de technische vaardigheden van de spelers goed tot hun recht. Met het aanbrengen van de mat en de hekwerken rondom het veld, kan het werk worden opgeleverd.